Skip to content

Stevig schrijfproces

Schrijven gaat niet alleen om een product (de tekst), maar ook om een proces. Vaak kijken veel mensen mee en krijg (of geef) je feedback, of je nu alleen of in een team werkt. Als je dat proces in goede banen leidt, gaat het schrijven sneller: je besteedt je tijd beter. We reiken je instrumenten aan voor een effectieve samenwerking.

Cruciaal voor zo’n stevig proces is de fasering in drieën: structureren – uitschrijven – redigeren.

Fase 1: Structureren

Deze eerste fase is het maken van een piramide, als ontwerp voor de tekst. Dat heeft procesmatige voordelen: je kunt de opzet en de globale inhoud van het rapport bespreken met andere betrokkenen voordat je gaat schrijven. Dat maakt vroeg bijsturen op inhoud mogelijk. Het houdt het hele team betrokken bij de voortgang. Het uitschrijven is per tak van de piramide bovendien over verschillende teamleden te verdelen. Wij kunnen soms ook iets voor onze rekening nemen.

Fase 2: Uitschrijven

Uitschrijven is sowieso het probleem niet: het is een kwestie van vlot zorgen dat de inhoud op de goede plek komt, in een nog ruwe eerste versie van de tekst. Wat die plek is, dat bepaalt de piramide die je hebt uitgedacht in de eerste fase. Pas in de redigeerfase ga je de ruwe tekst afwerken.
Wat we in de uitschrijffase voor je kunnen doen, is die eerste versie kritisch lezen op begrip van de inhoud. Dat is anders dan hoe je collega’s en de andere betrokkenen tegenlezen, want wij leveren ‘de blik van buiten’. Wij vertegenwoordigen de lezer, die waarschijnlijk niet dezelfde kennis heeft als jij. We kunnen je bijvoorbeeld ‘betrappen’ op jargon, impliciete verbanden en gedachtesprongen, en je daar oplossingen voor aanreiken. Zo zorgen we ervoor dat je de ‘curse of knowledge’ omzeilt, hét probleem voor schrijvende experts.

Fase 3: Redigeren

De laatste stap is de redactie van de samengevoegde teksten. Die kun je zelf doen of er een collega voor inschakelen. Je kunt de eindredactie ook aan ons overlaten.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Back To Top